Angst voor afwijzing

Soms krijgen we in het leven te maken met afwijzing. Afwijzing om wie je bent raakt de kern van je bestaan. Dit kan je zelfvertrouwen  doen wankelen, je zelfbeeld  verlagen en angst oproepen. Soms kunnen we iets ook ervaren als afwijzing, terwijl het misschien niet zo wordt bedoelt. Hoe meer u zich onzeker voelt over uzelf hoe groter de angst voor afwijzing zich vaak opdringt. Uit angst voor een nieuwe afwijzing zijn we soms geneigd om ons terug te trekken uit contacten of juist heel hard ons best te gaan doen door te gaan presteren.

Angst voor afwijzing

Angst, onzekerheid en pijn kan ons ertoe drijven om onze eigen grenzen voorbij te gaan waardoor we onszelf in een moeilijke situatie kunnen brengen. Eigen grenzen kunnen vervagen en nee zeggen omdat we iets niet willen doen is vaak erg moeilijk.

Angst voor afwijzing ontstaat niet zomaar, vaak zijn hier pijnlijke situaties aan vooraf gegaan. Misschien bent u zichzelf er niet eens van bewust omdat de oorsprong zo diep weggestopt ligt. De pijn die afwijzing met zich meebrengt is groot en roept vaak angst op. Dit zorgt er vaak voor dat u zich gaat beschermen om niet nog een nieuwe ervaring van afwijzing mee te hoeven maken. Angst voor afwijzing zorgt er vaak voor dat u uzelf moeilijk durf te laten zien aan anderen en ook kan het moeilijk zijn om hulp te vragen als u daar behoefte aan heeft. Daarnaast kan het sombere of onzekere gevoelens bij u oproepen.

“Verlangt u ernaar om de last die op uw schouders ligt te delen en kracht te vinden om dicht bij uzelf te blijven?”

 

Ondersteuning om een nieuwe balans te vinden kan u hierin helpen. Informeer vrijblijvend en kom gratis langs voor een kennismakingsgesprek.

Verlangt u ernaar om de last die op uw schouders ligt te delen en kracht te vinden om dicht bij uzelf te blijven. Informeer vrijblijvend.